„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
Były obrazki, piosenki, wierszyki, zagadki a nawet bajka czytana przez mamę „ o Królewnie Kartoflance i kucharzu Czarodzieju”- J. Jasny
Aby jak najmocniej zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania dzieci uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszenie kapusty. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Motylki już to wiedzą.
W drugiej części zajęć dzieci wykorzystały różne owoce i samodzielnie przygotowały sobie smaczne owocowe szaszłyczki.